Evaluarea riscurilor este una dintre activitățile de baza ale Managerului de risc. Între o pierdere totală de timp și o abordare utilă a evaluării riscurilor există o linie foarte fină. Care sunt cele mai frecvente greșeli, cum să le evitați și cum să transformați evaluarea riscurilor într-un instrument de luare a deciziilor, sunt întrebări la care ne propunem să vă răspundem în cele ce urmează.

Evaluarea riscurilor

Una dintre cele mai des întâlnite greșeli în procesul de management al riscului este stabilirea perioadei de evaluare. Pentru evaluarea riscului, nu este important să stabilim o perioadă fixă a anului, de exemplu luna decembrie sau încheierea exercițului financiar. În general, companiile efectuează evaluări ale riscurilor conform unui program anual sau semestrial deoarece consideră că aceasta este o buna practică. Evaluarea riscurilor ar trebui efectuată în funcție de necesitate, ținând cont de factori, precum:

  • luarea de decizii care implică alegeri și incertitudine;
  • îmbunătățirea unui proces din cadrul companiei;
  • alocarea bugetară;
  • volatilitatea riscurilor semnificative.

Practic, ori de câte ori trebuie făcută o alegere și luată o decizie, în special când alternativele sunt riscante, evaluarea riscului este o necesitate.

Metodologia de evaluare a riscurilor

A doua greșeală frecventă în gestionarea riscurilor este utilizarea metodologiei de evaluare care conduce la erori de rezultat. Cum știm că metodologia actuală de evaluare a riscurilor generează erori de măsurare? Putem analiza evaluările vechi ale riscurilor și să le comparam cu riscurile reale care s-au materializat de-a lungul timpului. Atât subestimările cât și supraestimările pot fi considerate erori. Dacă erorile sunt mai mari de 50% înseamnă că metodologia pe care o aplicăm este neconformă și trebuie revizuită. Testarea retroactivă a metodologiei de evaluare a riscurilor este o necesitate pentru fiecare profesionist în managementul riscului din orice domeniu de activitate.

Folosirea aceleiași metodologii de gestionare a riscurilor pentru mai multe domenii de activitate

A treia greșeala pe care o regăsim în practică este aplicarea aceleiași metodologii indiferent de domeniul de activitate sau de tipul de risc identificat. În general, acest lucru li se întâmplă companiilor care apelează la „consultanți” în vederea implementării sistemelor de management.

Agregarea riscurilor

În managementul modern se urmărește administrarea riscurilor, măsurarea și monitorizarea riscului operațional și agregarea rezultatelor. Stabilirea valorii riscurilor operaționale la nivelul companiei presupune agregarea liniară a riscurilor individuale ținând cont de corelațiile cu celelalte riscuri. Trebuie depășita situația în care registrele/rapoartele de risc conțin informații disparate, pe riscuri individuale sau pe riscuri comune unei categorii sau structuri distincte din cadrul companiei. Toate informațiile privind riscurile trebuie agregate într-un sistem de raportare care să faciliteze analiza și procesul decizional.
În mod obișnuit, se fac greșeli la agregarea riscurilor, ceea ce duce la o subevaluare sau la o supraevaluare a acestora. Când cumulați riscurile, ar trebui să aveți în vedere stabilirea unei metode de agregare a riscului adecvată categoriilor de risc vizate.

Rezultatele evaluărilor riscurilor în concordanță cu alocarea bugetară și managementul performanței

Ultima greșeală în procesul de management al riscului constă în a considera că scopul evaluării este de a diminua riscul identificat. În multe cazuri, rezultatele evaluării riscurilor nu au impact direct și imediat asupra bugetului companiei sau asupra luării unei decizii corecte. Evaluarea riscurilor ar trebui să conducă la acțiuni concrete în cazul depășirii limitei de toleranță la risc, ca de exemplu: oprirea pierderilor, constituirea de rezerve suplimentare sau luare de decizii privind investițiile.

Pentru a evita aceste greșeli fundamentale, în cadrul cursul Managementul riscului, experții Top Quality Management au dezvoltat studii de caz specifice care vor fi dezbătute în sistem interactiv cu toți participanții.

Pentru detalii suplimentare, vă invităm să accesați link-ul: www.cursuriautorizate.ro

Nu rata cele mai noi articole!

Click aici pentru politica de confidentialitate: https://blog.cursuriautorizate.ro/politica-de-confidentialitate/

Va multumim, echipa Blog.cursuriautorizate.ro.