Recent, a fost modificat standardul ocupațional pentru ocupația generic denumită „Manager proiect”, care a devenit astfel mult mai complet și mai complex.

De ce generic? Pentru că există atât de multe tipuri de proiecte, că pare greu să comparăm munca managerului unui proiect de construcție a unei autostrăzi cu managerul unui proiect de realizare a unei aplicații IT de management al proiectelor într-o organizație.

Dar ce au în comun managerii unor proiecte de succes, indiferent de tipul proiectului pe care-l conduc?

În topul meu se află, în această ordine:

  1. Entuziasmul de a face, iar și iar, ceva nou, nemaivăzut și nemaiauzit! Dorința personală de realizare. Curajul de a fi primul care încearcă, reușește sau învață noi căi spre succes!
  2. Leadership – mecanicul degeaba conduce trenul, dacă nu duce călătorii acolo unde au ei nevoie să ajungă!
  3. Capacitatea de concentrare a atenției pe ceea ce este esențial: livrarea de valoare pentru cei care au nevoie de ea.

Cursul autorizat de pregătire în managementul proiectelor oferit de Top Quality Management este, desigur, un parcurs teoretic general – nu poți învăța cum să ai entuziasm sau să fii un bun leader pentru echipa ta, în teorie, dar poți învăța cum să recunoști unele comportamente și să exersezi anumite abordări. Vestea bună este că, de fapt, cursul este construit pornind de la aspectul practic al muncii managerului unui proiect, în varianta cea mai complexă posibilă: de la identificarea unei nevoi și a unei idei de proiect, până la finalizarea proiectului, prin livrarea de valoare (adică prin satisfacerea nevoii observate), trecând prin toate fazele și procesele specifice managementului proiectelor.

Noutatea cu care vine acest curs adresat viitorilor manageri de proiecte se află în integrarea dintre Lean Thinking și Project Management.

Mi-am permis să folosesc denumirile în engleză, pentru că în limba română nu există o traducere general acceptată pentru a defini abordarea „Lean”. În esență, Lean se referă la concentrarea atenției pe ceea ce este necesar, esențial, critic (valoarea creată, utilă cuiva) – fie că este vorba de caracteristici ale unui produs nou, de procese de management, decizii, sarcini de realizat – și renunțarea intenționată la ceea ce este superfluu, inutil, nesolicitat sau, și mai grav, neconform.

Din perspectivă Lean, munca poate fi privită ca având două fațete:

  • Munca cu rost: ceea ce este necesar de făcut pentru a satisface nevoile și cerințele cuiva (client intern sau extern), în condiții de eficacitate și eficiență
  • Munca fără rost: ceea ce se face în mod obișnuit, pentru că „așa se face” sau „așa trebuie” sau „altfel nu se poate”, dar mai degrabă pentru că încă nu ne-am gândit cum să ne simplificăm viața.

Munca fără rost (denumită „pierdere”, în terminologia Lean – pierdere de timp, pierdere de resurse, în general) include activitățile sau rezultatele care nu au fost cerute de nimeni și care risipesc resurse, fără a produce ceva viabil, necesar cuiva. Exemple de pierderi: activități inutile sau executate într-un mod neadecvat, activități redundante, consumarea de resurse în mod irațional, neglijent, fără măsură și multe altele.

Această abordare este acum integrată în managementul proiectelor. Un proiect trebuie să includă doar munca cu rost! Cum stabilim dacă un proiect respectă acest principiu? Vă aștept să găsim împreună răspunsul la această întrebare, pe parcursul cursului autorizat „Manager proiect”.

P.S. Și pentru că Lean are niște strămoși în Japonia, iată un decalog care ar putea să devină cele 10 porunci ale managerului de proiect TQM (sursa originală: LinkedIn – post de Sahar Yazdani)

1. Oubaitori. În traducere aproximativă, nu te compara cu altcineva. Fiecare proiect este diferit, fiecare manager de proiect are propria experiență, nu există o cale unică spre succes.

2. Kaizen. Îmbunătățire continuă. Oricine poate veni cu idei spectaculoase. Managerul de proiect de succes are grijă la detalii. „Viața este prea scurtă pentru ca tu să fii îngrijitorul detaliilor greșite.” (Alexandra Stoddard)

3. Wabi-sabi. Acceptă imperfecțiunile. Perfecțiunea nu există. Dorința de perfecțiune este irațională. Dar noroc că există a 2-a poruncă!

4. Gaman. Păstrează-ți demnitatea în momentele grele. Managerul de proiect care nu a simțit gustul amar al înfrângerii de moment nu se poate numi manager de proiect cu experiență. Dar viața continuă. Momentele grele trebuie întâmpinate cu maturitate emoțională, autocontrol, răbdare, perseverență și toleranță. Acum este la modă reziliența!

5. Ikigai. Găsește-ți rațiunea de a fi. Managerul de proiect trebuie să înțeleagă ce-l mână în luptă. Trebuie să știe de ce se trezește în fiecare dimineață și merge la lucru pentru a face ceva la care se pricepe, care-l pasionează și de care cineva are nevoie. Aceasta este rațiunea de a fi a unui manager de proiect.

6. Shikita ga nai. Nu te crampona. Carpe diem. C’est La Vie. Que Sera Sera. Nu orice poate fi schimbat. Există aspecte în afara zonei de competență sau de autoritate a managerului de proiect. Acceptă și mergi mai departe.

7. Shu-Ha-Ri. Învață mereu. Evoluează. Există trei stadii pentru a învăța ceva nou (din artele marțiale): mai întâi învață de la profesor și respectă regulile, până le stăpânești; apoi detașează-te de reguli, caută alte metode și experimentează; iar în final, găsește-ți propriul stil.

8. Kintsugi. Este arta japoneză de a lipi un vas spart folosind pudră de aur. Nu ascunde erorile, defectele și nu minți, în general. Doar ceea ce recunoaștem devine vizibil și se transformă în lecții învățate.

9. Omoiyari. Respect. Arată respect față de ceilalți. Nu judeca. Nu ai de unde să știi ce suferință se ascunde în spatele unui zâmbet sau al unui acces de furie. Empatie ar trebui să fie unul din prenumele oricărui manager de proiect.

10. Hansei. Auto-reflecție. Se spune că numai cine nu muncește nu greșește. Ideea este de a-ți recunoaște public greșeala, de a-ți asuma răspunderea pentru situația creată, de a contribui la rezolvarea ei și de a învăța lecția – primul pas spre dezvoltarea personală. Mai mult, împărtășește-le celorlalți experiențele avute, pentru ca ei să poată învăța din greșelile tale și să evite capcanele similare.

Autor: Lector Formator Inginer Mușat Cristina

Dacă doriți să aflați mai multe și să vă specializați în managementul proiectelor, vă așteptăm la cursul Manager Proiect, cod COR 242101, autorizat de CAFFPA – Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților, organizat de Top Quality Management. Modul de desfășurare a cursului, tematica, competențe dobândite și multe alte informații, puteți afla accesând link-ul www.cursuriautorizate.ro

Nu rata cele mai noi articole!

Click aici pentru politica de confidentialitate: https://blog.cursuriautorizate.ro/politica-de-confidentialitate/

Va multumim, echipa Blog.cursuriautorizate.ro.