În calitate de operatori în domeniul alimentar, dar și de simpli consumatori, ați observat probabil, în ultima perioadă, o întețire a controalelor pe care le fac autoritățiile din domeniu în unitățile cu profil alimentar.

Siguranța alimentelor


Pentru consumator este o veste bună, acest lucru ar trebui să-i dea o încredere mai mare că ceea ce cumpără din piața reglementată și controlată este sigur pentru consum.
Pentru operatorii din domeniu, indiferent ce etapă a lanțului alimentar o reprezintă, nu este însă un motiv de liniște, aceștia trebuie să fie în permanență pregătiți să facă față tuturor controalelor autorităților și să demonstreze în cursul acestora că respectă toate cerințele legale, în caz contrar riscând amenzi mari sau chiar suspendarea activității (HG nr. 984/2005 privind sanctionarea contraventiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor cu modificările ulterioare și HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sanatății publice, cu modificările ulterioare).

Pregătirea presupune mai multe lucruri și anume:

  • Conștientizarea și asumarea responsabilității de a produce și a pune la dispoziția consumatorului produse sigure pentru consum. Conștientizarea și asumarea trebuie să se regăsească la întreg personalul unității cu profil alimentar, de la conducerea acesteia, până la ultimul angajat. De asemenea, operatorul din domeniul alimentar trebuie să aibă responsabilizate în mod specific persoane care să se ocupe de gestionarea problemelor de siguranța alimentului (echipa HACCP);
  • Cunoașterea a tot ceea ce presupun cerințele domeniului (legislație europeană și națională, reprezentată de Regulamentele CE pentru domeniul siguranței alimentului, legi, hotărâri de guvern, ordine ANSVSA), a reglementărilor privind:
    • igiena în unitățile din lanțul alimentar;
    • condițiile pentru infrastructură (spații, facilități și utilități, fluxuri);
    • condițiile de depozitare, preparare/ fabricare, transport care trebuie asigurate pentru a nu afecta produsul alimentar;
    • capabilitatea și compatibilitatea angajaților cu posturile ocupate și care presupun contactul cu produsul alimentar;
    • documentarea etapelor metodei HACCP pentru toate produsele/ grupele de produse pe care le furnizează mai departe organizația în lanțul alimentar;
    • condițiile pentru evitarea contaminării încrucișate;
    • trasabilitatea materiilor prime, semifabricatelor și a produselor finite;
    • etichetarea produselor și informarea corectă și completă a consumatorului (inclusiv informații despre alergeni, aditivi alimentari și informațiile nutriționale);
    • programele de autocontrol;
    • notificarea și rechemarea din piață a produselor potențial nesigure pentru consum.
  • Implementarea acestor cerințe legale și de reglementare și disponibilitatea dovezilor privind modul de implementare și conformare cu cerințele, prin întocmirea de înregistrări specifice, care vor constitui dovada conformării.

Beneficiile implementării unui sistem de management al siguranței alimentului

Siguranța alimentelor

Acestor acțiuni, obligatorii pentru toți operatorii economici din lanțul alimentar, cărora li se adaugă și cei implicați în realizarea și furnizarea de aditivi folosiți în industria alimentară, precum și de ambalaje alimentare de toate tipurile, li se pot alătura și acțiuni voluntare de implementare a unui sistem de management al siguranței alimentului, sistem care reprezintă cel mai sigur cadru și mijloc pentru realizarea condițiilor enumerate mai sus. Un astfel de sistem, implementat corect, poate căpăta și recunoașterea unui organism de terță parte, adică poate fi certificat în conformitate cu referențialul ales (ISO 22000, FSSC 22000 IFS etc.), organizația beneficiind astfel de recunoaștere și notorietate în piața de profil și în fața clienților.

Autor: Lector Formator Inginer Tutilă Anca Cecilia

Siguranța alimentelor

Dacă doriți să aflați mai multe și să vă specializați în implementarea și coordonarea metodei HACCP sau a unui sistem de management în domeniul siguranței alimentului, construit în conformitate cu standardul ISO 22000, vă așteptăm la cursul Manager în domeniul siguranței alimentare, organizat de Top Quality Management și autorizat de CAFFPA – Comisia de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților – pentru ocupația MANAGER IN DOMENIUL SIGURANȚEI ALIMENTARE, cod COR 226312.

Pentru mai multe informații despre acest curs, accesați link-ul www.cursuriautorizate.ro

Nu rata cele mai noi articole!

Click aici pentru politica de confidentialitate: https://blog.cursuriautorizate.ro/politica-de-confidentialitate/

Va multumim, echipa Blog.cursuriautorizate.ro.